


Το woman-touch έψαξε και βρήκε την πραγματική συνταγή του πολυφημισμένου κουλουριού Θεσσαλονίκης (-το οποίο αν κάνει κανείς μια βόλτα στις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες θα το βρεί να πρωτοστατεί παντού).
Θα χρειαστείτε:
1κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
5 κουταλιές της σούπας λάδι
χλιαρό νερό
σουσάμι
Βάζετε σε μια λεκάνη το αλεύρι και κάνετε στη μέση μια λακούβα, ρίχνετε την μαγιά , αλάτι, ζάχαρη και το λάδι. Έχουμε ζεστάνει το νερό μέχρι που μπορούμε να αντέξουμε το χέρι μας μέσα και το ρίχνουμε στα υλικά μέχρι να γίνει μια αρκετά σφικτή ζύμη σαν του ψωμιού.
αν πέσει πολύ νερό το αντισταθμίζουμε με λίγο αλέυρι αρκεί να ειναι σφικτή η ζύμη. Το αφήνουμε να σταθεί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο σκεπασμένο σε ζεστό μέρος. Αφού είναι έτοιμο το ξανά ζυμώνουμε για να πέσει 1'-2'. Τώρα είναι ώρα για πλάσιμο!!!! Κόβουμε μικρά κομματάκια και αρχίζουμε να κάνουμε λωρίδες από ζυμάρι. Όχι πολύ χοντρές (γιατί θα φουσκώσουν και στο ψήσιμο και θα γίνουν σαν ψωμί) αλλά ούτε και πολύ λεπτές (γιατι τότε θα σας θυμίσουν τα κριτσίνια) κάτι ενδιάμεσο (θυμηθείτε αυτά που αγοράζετε πόσο χοντρά είναι). Αφού φτιάζουμε το γνωστό σχήμα του κουλουριού τότε το βρέχουμε ελαφρώς με νερό και το περνάμε από το σουσάμι. Τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε βάλει ένα κομμάτι λαδόκολλα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 20'.
Με τη δοσολογία αυτή βγαίνουν περίπου 15 κουλούρια τα οποία μπορείτε άνετα να τα φυλάξετε στη κατάψυξη. Ξεπαγώνουν εύκολα!!!!
Επιπλέον μυστικά:
Αν θέλετε μπορείτε μέσα στη ζύμη να βάλετε σταφίδες, ηλιόσπορους ή ακόμα και τυρί.
Έχετε την βάση και από εκεί και έπειτα φαντασία να έχετε!!!!
Είναι δοκιμασμένη συνταγή- δεν υπάρχει καμία διαφορά από αυτά που αγοράζουμε θα ξετρελαθείτε, πιστέψτε με..
Καλή επιτυχία!!